Dükkan kiralamada önemli kriterler nelerdir?
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde dükkan bedellerinin yüksek olması çoğu girişimciyi dükkan satın almak yerine kiralamaya yönlendiriyor. Dükkan kiralamanın negatif tarafları olsa da, dikkatli olduğu takdirde iyimser bir tablo oluşabilir.İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde dükkan bedellerinin yüksek olması çoğu girişimciyi dükkan satın almak yerine kiralamaya yönlendiriyor. Dükkan kiralamanın negatif tarafları olsa da, dikkatli olduğu takdirde iyimser bir tablo oluşabilir.
* Dükkan kiralarken ilk yapmanız gereken mal sahibi hakkında yeterli araştırma yapmanız olmalı. Güvenilir bir mal sahibi işinizin geleceği ve huzurunuz için önemlidir.
* Kira sözleşmesi imzaladığınız kişinin dükkanın gerçek mal sahibi olduğundan emin olmalısınız. Eğer değilse, vekil olduğuna dair yazılı bir belge isteyin. Hisseli bir mülkse, tüm hissedarların kiralama işlemini onayladığından emin olun. Elinizde yazılı bir belge olsun.
* Kiralayacağınız dükkanın yapacağınız işe elverişli olup olmadığı kesinlikle dikkat etmeniz gereken bir nokta. Sizin incelemenizin ve buna karar vermenizin yeterli olmadığını şimdiden söyleyelim zira, yapacağınız işe göre belediyenin de dükkanınıza ruhsat verip vermeyeceğini netleştirmelisiniz.
* Bakkal, pastane, kafe, restoran veya bar gibi insan trafiği çok olan bir dükkan açmayı düşünüyorsanız, yapacağınız işin içeriğini beyan ederek bina sakinlerinin hepsinden yazılı onay almalısınız. İleri dönemlerde komşularınızla bir sorun yaşamamanız için bu önemlidir.
* Kiralayacağınız dükkanın elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlere dairn borçlarını önceden araştırın. Kiralama sonrasına bırakmış olsanız da bu incelemeyi, borcu kullandığınız miktardan düşerek hesaplatabilirsiniz.
* Kontratınızı döviz değil de, Türk Lirası üzerinden yapmanız daha avantajlı olacaktır.
* Kira kontratının maddelerini detaylı inceleyin. Kira bedeli ve kira artış oranını kontrata mutlaka yazdırın.
* Kira bedelini banka vasıtasıyla yapın. Elinizde belge olması, aksi bir durumda işinize yarayacaktır.
* Hava parasını depozito veya kaparo ile karıştırmayın. Hava parası, mal sahibi, eski ev yeni kiracı arasındaki bir alışveriştir. Bu para kira bedelinin bir parçası kabul edilir ve kontrat yapılırken anlaşmak sizin için daha faydalı olabilir.
* Gayrimenkulün ister sahibi isterseniz onu kiralayan olun, çalışmak istediğiniz sektöre uygun adres ve metrekarelerdeki işyerini bulabilmeniz için sektör profesyonellerine basvurmalısınız. Bu alacağınız riskleri azaltacak ve gelecekte karşılaşabileceğiniz zararları bertaraf edecektir.