Yalıtım, kışın kazandıran yatırım!

Kışın yaklaşmasıyla birlikte ısınma ile ilgili giderlerinizin artmaması için, ısı yalıtımı yaptırarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Özellikle 2017 yılına kadar binaların alması zorunlu "Enerji Kimlik Belgesi' de yalıtımla tasarrufu önemli hale getiriyor. Ku

Kışın yaklaşmasıyla birlikte ısınma ile ilgili giderlerinizin artmaması için, ısı yalıtımı yaptırarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Özellikle 2017 yılına kadar binaların alması zorunlu "Enerji Kimlik Belgesi' de yalıtımla tasarrufu önemli hale getiriyor. Kullanıcılar, yalıtım sayesinde sadece soğuk kış günlerini konforlu ve ekonomik ısınarak geçirmeyecek, yaz mevsimini de de sıcaktan bunalmadan sağlıklı ve ekonomik yaşayacaklarının bilincinde olmalılar. 

Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi soğutmaya çabalarız. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak için gereklidir. Yalıtımla, binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında ısı geçişini azaltan önlemler alabilirsiniz. Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığınız harcamaların yaklaşık yarısını tasarruf etmenize imkan sağlar. Odalarda sıcaklığı dengeler. İç mekanlarda küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı önler. Isı yalıtımı sayesinde, yakıt tüketimini azalttığınız için çevrenin korunmasına da katkıda bulunmuş olursunuz.


* Isı yalıtımını binaların çatı ve duvarlarına, toprak temaslı bölgelere, katları ayıran döşemelere, tesisat boruları ve havalandırma kanallarına ve garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yaptırmanızda fayda var. Yalıtımlı cam ve doğramalarda ısı kaybı ve güneş ışınlarının girişini engeller.

 * Isı yalıtımını bina çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzemeyle uygulatabilirsiniz. Özel kaplamalı camlar ve yalıtımlı doğramalar kullanılması da önemlidir. Binaların içinden veya dışından yalıtım yapılabilir, esas önemli olan tesisatların yalıtılmasıdır.

 * Isı yalıtımını bina çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzemeyle uygulatabilirsiniz. Özel kaplamalı camlar ve yalıtımlı doğramalar kullanılması da önemlidir. Binaların içinden veya dışından yalıtım yapılabilir, esas önemli olan tesisatların yalıtılmasıdır.

* Yalıtım yaptırmanın süresi değişkendir. Yapının ihtiyaçları, uygulama alanının genişliği ve çalıştırılacak kişi sayısına göre belirlenir. Yaklaşık orta büyüklükteki bir bina için 1 ile 4 hafta zaman gerekir. Isı yalıtımı için en uygun zaman sonbahar mevsimidir. Dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı unutulmamalıdır.

* Satın alacağınız veya kiralayacağınız daire/müstakil evin ısı yalıtımı yapılıp yapılmadığına dair tüm bilgilere gayrimenkul danışmanınız vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız bir binayla ilgili ısı yalıtımı konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz de Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği tüm sorularınıza çözüm önerileri getirebilir. 

* Dikkat! Boya, sıva ve benzer malzemelerle ısı yalıtımı yapılmaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik  katsayısı düşük,  belli bir kalınlığı olan malzemelerle yapılmalıdır. Kalınlık arttıkça ısı yalıtım miktarı artar. 

* Binanın tüm cephelerinin yalıtılması önemlidir. Tek cephede yapılan yalıtım, ısı köprüleri oluşturacaktır. Yalıtımsız bölgelerde sorun devem edecektir.. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde yalıtım olmalıdır.

-